MOJE KRÓLESTO

MOJE KRÓLESTO
Mój sklep - moje królestwo

sobota, 29 grudnia 2012

Kawa - zdrowa czy nie?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie (stanowi aż 75% napojów bezalkoholowych spożywanych regularnie) A w Polsce, od kilku lat obserwujemy wzrost spożycia kawy. Według raportu ICO (International Coffee Organisation, Polska jest postrzegana jako jeden z najbardziej obiecujących rynków spożycia kawy w UE. Kawa to oprócz najpopularniejszego napoju spożywanego o każdej porze dnia i nocy (oraz przy różnych okazjach) to także duże źródło przeciwutleniaczy.Pijąc codziennie kilka filiżanek kawy, dostarczamy 200-900mg kwasów chlorogenowych. To zdecydowanie więcej niż przeciętne dzienne spożycie witamin o właściwościach przeciwutleniających (D,E,A). Pod tym względem góruje wśród napojów, wyprzedzając min. kakao, herbatę białą, czarną, zieloną, soki owocowe, piwo oraz czerwone wino. Najnowsze badania dowodzą, że polifenole chronią komórki nerwowe, dzięki czemu mogą zapobiegać min. chorobie Parkinsona oraz Alzheimera. Kwas chlorogenowy wykazuję dodatkowo działanie moczopędne i przeciwbakteryjne, co przeciwdziała kamicy nerkowej. Dodatkowo stwierdzono, że u osob regularnie pijące kawę spada ryzyko zachorowania na kamicę żółciową nawet o 50% w porównaniu z osobami nie pijącymi kawy.
Kofeina została odkryta po raz pierwszy w 1820 r. przez niemieckiego chemika Friedlieb Ferdinand Runge - udaje się mu po raz pierwszy wyizolować tę substancję z kawy. Od tego czasu kofeina staję się synonimem kawy. Miliony ludzi rano piję kawy właśnie dla kofeiny. Działanie tego pożądanego związku zależy w dużym stopniu od przemiany materii. Działanie jej jest odczuwalne dla nas po około 15-30 min. i działa na nas do około godziny.Dodanie mleka spowalnia rozkład kofeiny do 3-4 godzin. Niektórzy piją filiżankę kawy przed snem (w tym ja :-) i pomaga ona w zaśnięciu. To jest paradoks, ale rzeczywiście  kofeina pomaga w zasypianiu. Tuż po spożyciu, zanim kofeina zacznie działać, występuje tak zwana faza znużenia, którą możemy odczuwać dużo silniej niż następującą po niej fazę ożywienia pod wpływem kofeiny. Kofeina pobudza partię mózgu odpowiedzialną za sen - tzw. ośrodek snu i czuwania.
Uważa się, że kofeina spożywana w rozsądnych ilościach (3-5 filiżanek dziennie), nie tylko nie szkodzi, ale pobudza nasz organizm w bezpieczny i naturalny sposób. Kofeina wzmaga ukrwienie w kresomózgowiu i tym samym zwiększa spostrzegawczość, koncentrację, wydajność nauki oraz refleks. "Rozsądne" spożywanie kofeiny poprawia wydolność serca poprzez pobudzanie mięśni w tym serca. Przyspiesza przemianę materii, dobrze wpływa na ukrwienie skóry, poprawia nastrój, reguluje trawienie, łagodzi migrenę, stymuluje oddychanie. Oczywiście wpływ kofeiny na ludzki organizm jest sprawą indywidualną i na każdego może oddziaływać inaczej.
Osoby cierpiące na nadciśnienie nie powinny obawiać się podwyższenia ciśnienia dodatkowo po wypiciu kawy. Pijąc ja regularnie i w małych ilościach (max 3 filiżanki), kawa nie podnosi ciśnienia - organizm jest do niej przyzwyczajony. Inaczej jest gdy osoby takie spożywają kawę sporadycznie - w takim przypadku kofeina spowoduje podwyższenie ciśnienie krwi.
Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny ograniczyć kawę do maksymalnie 2 filiżanek dziennie. Badania wykazały że nieprzekraczanie zalecanej dawki 300mg na dzień ( 2 filiżanki) nie ma ujemnego wpływu na rozwój płodu, a w czasie karmienia nie przechodzi do mleka matki, lub jedynie w śladowych ilościach, niezauważalnym dla noworodka.
O dobroczynnym wpływie kawy na procesy trawienia wiedziano już od dawna. Zawdzięczamy to zawartemu w niej błonnikowi.
Błonnik to nietrawione przez człowieka części produktów pochodzenia roślinnego. Pęcznieją one w naszych jelitach i powodują uczucie sytości, dzięki czemu hamują apetyt. Naukowcy dowiedli, że kawa bezkofeinowa zawiera znacznie mniej błonnika. Parzenie tradycyjne kawy, (z fusami - moje ulubione - taką kiedyś się piło i chyba dla mnie taka najlepiej smakuje), daje napar o teoretycznie największej zawartości błonnika i powszechnie znany jest jego wpływ na procesy trawienne. Pobudzanie tych procesów zawdzięczamy również kwasom fenolowym zawartym w kawie, przede wszystkim kwasom chlorogenowego. Dodatkowo kwas ten pomaga chronić zęby przed próchnicą.