Witam Cię i cieszę się z Twoich odwiedzin, bo oznacza to, że potrzebujesz "CHWILI WYTCHNIENIA".
Przekraczając próg mojego bloga wchodzisz w inną magiczną rzeczywistość przy filiżance
wspaniałej aromatycznej herbaty. Miejsce to jest namiastką moich marzeń o małym, kameralnym, uroczym sklepiku z herbatą, kawą, przyprawami z każdego zakątka świata, delikatnymi filiżankami oraz całą magiczną otoczką, która się z tym wiąże.
ZAPRASZAM DO ŚRODKA NA FILIŻANKĘ DOSKONAŁEJ HERBATY.
Najważniejsze w życiu to robić to co się kocha.
Moje marzenie się spełniło i otworzyłem herbaciarnię - jestem z niej dumny i uwielbiam spędzać w niej czas i dzielić się wiedzą z moimi klientami, których mam coraz więcej i to jest fajne, bo ludzie zamiast pić ekspresówki wolą delektować się doskonałą herbatą. Zapraszam do mojego e-sklepu - moją ofertę coraz bardziej rozszerzam i posiadam w nim coraz pokaźniejszą kolekcję herbat, kaw oraz przypraw z najlepszych plantacji na świecie.
OCZYWIŚCIE ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA FILIŻANKĘ DOSKONAŁEJ HERBATY DO WŁADYSŁAWOWA:)
MOJA HERBACIARNIA - MOJE KRÓLESTWO :-)
Dla dociekliwych proponuję trochę historii o herbacie
Jak głosi chińska legenda około 5000 lat temu cesarz Szen Nung, podróżując przez chińskie wsie, poprosił o zagotowanie wody, która była brudna i nie nadawała się do wypicia. W tym czasie powiew wiatru zerwał liść z rosnącej nieopodal rośliny, strącając go wprost do naczynia z gorącą wodą. Zdziwiony i zaciekawiony zarazem cesarz zaczekał, aż liść zmięknie, po czym wypił łyk napoju. I w ten sposób narodziła się herbata, napar z liści i pączków rośliny Camellia sinensis. I TAK WSZYSTKO SIĘ ZACZĘŁO...
Bo gdy wrzucamy listki do filiżanki i zalewamy gorącą wodą to dopiero początek bowiem te liście to dar Natury, który ma długą historię, był wychwalany przez cesarzy, królów, opisywali ją licznie poeci.


W Indiach herbatę przygotowuję się z mlekiem, cukrem i przyprawami... Herbata z imbirem, kardamonem, goździkami, cynamonem i czarnym pieprzem nazywa się masala chai.
W Iranie i Afganistanie herbata jest napojem narodowym i pita jest na słodko. Podaje się ją na spodkach, z których herbatę sączy się trzymając w ustach grudkę cukru.
W Egipcie herbata Beduinów przygotowuję się w tradycyjnie - zanurza się czarne liście na kilka minut we wrzątku. Osłodzona cukrem trzcinowym i doprawia świeżą miętą.
![]() |
Cukier kandyzowany |
W Chinach są dwa sposoby przygotowania herbaty:
- napar przygotowuję się w oddzielnych miseczkach z porcelany zwanych zhong lub gaiwan.
- Drugi sposób to swoista ceremonia, herbatę parzy się w małych glinianych czajniczkach zwanych yixing. Do każdego gatunku stosuję się inne czajniczki, aby nie przenikał smak - glina wchłania smak, zapach i kolor zaparzanej w nim herbaty. Przysłowie mówi, że po kilku takich zaparzeniach wystarczy wlać do owego dzbanka czysty wrzątek i już mamy doskonałą herbatę:)

Herbata przyrządzana jest na tyle sposobów, ile jest narodowości, jednak wszystkim smakuje tak samo dobrze - zachęcam do picia herbaty, ponieważ jak powiedział chiński filozof Tien Yiheng dynastia Ming " Herbatę piję się, by uciszyć zgiełk świata"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz