MOJE KRÓLESTO

MOJE KRÓLESTO
Mój sklep - moje królestwo

wtorek, 27 marca 2012

Właściwości herbaty oraz co zawiera

Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że Herbata jest niezwykle cenna z powodu dużej ilości zawartych w niej wartościowych składników. Jednym z najbardziej znanym jest alkaloid - teina. To odpowiednik występujący w kawie - kofeiny, która jest odpowiedzialna za właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację, jednak dzięki garbnikowi - taninie, znajdującemu się w herbacie działa ona wolniej i łagodniej. W filiżance herbaty mamy około 60-90 miligramów teiny. Flawonidy to najistotniejsze pod względem chemicznym składniki naparu. Te same składniki występują również w owocach, warzywach, soku owocowym i czerwonym winie. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające oraz zdolność wiązania metali, chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Zależnie od sposobu i czasu parzenia, regionu z którego pochodzi, w filiżance herbaty mamy od 140 do 300 miligramów polifenoli . Równie cennym składnikiem każdej herbaty - zarówno zielonej, czarnej jak i czerwonej, jest teanina. Ten aminokwas pochodną kwasu glutaminowego, można znaleźć  w krzewie herbacianym. W jednej filiżance herbaty czarnej znajdziemy od 18 do 22 miligramów. Obniżając ciśnienie i korzystnie stymuluję procesy mózgowe, sprawiając że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji oraz jednoczesne odprężenie. O aromacie w herbacie decydują występujące w niej olejki eteryczne. Napar jest również bogaty w witaminy min. z grupy B (B1, B2), kwas foliowy, witaminy A, C, K, oraz katechiny najwięcej w zielonej i czerwonej jednak do naparu przenikają tylko w śladowych ilościach. Susz herbaciany zawiera również fluor, wapń, żelazo, potas, sód, i cynk. Najbogatsze w te składniki są herbaty białe i zielone. Natomiast najwięcej taniny znajduje się w herbacie czerwonej fermentowanej do max 50%.

Właściwości zdrowotne PU-ERH
Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco ziemisty, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.
  • Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Pomaga w koncentracji
  • Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
  • Hamuje zmiany miażdżycowe
  • Poprawia pamięć
  • Reguluje przemianę materii
  • Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
  • Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
  • Przyspiesza trawienie alkoholu
  • Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
  • Reguluje działanie układu pokarmowego
  • Ma właściwości moczopędne
  • Obniża ciśnienie
  • Wzmacnia organizm.
Morderca tłuszczu - tak Amerykanie nazywają czerwoną herbatę Pu-Erh. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Wyjątkową skuteczność herbaty Pu-Erh w walce z tłuszczem potwierdzają francuskie badania przeprowadzone w jednej z Paryskich klinik. 88 proc. pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Ciekawym jest fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Ważne jest również to, że spadek wagi się utrzymywał.
Herbata Pu-Erh atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organiźmie, dlatego też bez obaw mogą ją pić osoby, które kilogramów nie chcą utracić. 



HERBATY BIAŁE 
Można śmiało powiedzieć, że herbaty białe są najzdrowszymi herbatami na świecie. Są one bardzo rzadkie i wymagają dużej staranności, jeżeli chodzi o zbiór. Ten rodzaj herbaty pochodzi głównie z Chin. Na plantacjach zbieraczki pracują w rękawiczkach i przestrzegają specjalnej diety, która wyklucza ostre potrawy, aby zapach potu nie wpłynął na pogorszenie jakości naparu. 
Zbiór herbaty białej odbywa się raz do roku na wiosnę. Zbiera się tylko nierozwinięte pączki i dwa srebrzyste listki z wierzchołków krzaków i z wielką starannością poddaje się je tylko dwóm procesom: więdnięciu oraz suszeniu. Nie poddaje się ich procesowi fermentacji. Smak herbaty białej przypomina smak zielonej, ale jest bardziej delikatny i aromatyczny. Napar ma jasno-słomkowy kolor. Liście herbaty, choć wyglądają na duże, sprawiają wrażenie lekkich i delikatnych. Pokryte są lekkim puszkiem o srebrnym lub szaro-zielonym kolorze. Wymienię kilka właściwości i herbaty białej :
  • Nazywana jest źródłem młodości dlatego, że opóźnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości polifenoli (47%). Jedna filiżanka zawiera ich tyle, co 12 szklanek soku pomarańczowego!!!
  • Wiąże wolne rodniki, które powodują zmarszczki (dostępne są nawet kosmetyki produkowane na bazie białej herbaty). 
  • Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. 
  • Posiada trzy razy silniejsze niż zielona herbata właściwości antyoksydacyjne i anty mutagenne, dzięki czemu zapobiega nowotworom. Polecana głównie dla osób z genetycznym obciążeniem tego rodzaju chorobami. 
  • Poprawia krążenie krwi. 
  • Obniża poziom złego cholesterolu i ogranicza ryzyko zawału serca. 
  • Zawiera śladowe ilości witamin, głównie witaminy C i zatrzymuje ją w organizmie. 
  • Dzięki wysokiej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. 
  • Dzięki zawartości teiny pobudza organizm i wzmaga koncentrację. 
  • Redukuje napięcie i stres. 
MATE
„Zielone złoto Indian” uzyskuje się z liści wiecznie zielonego krzewu zwanego ostrokrzewem paragwajskim. Jest to roślina o wysokości około 6 metrów, która ma twarde lśniące liście o ostrych, ząbkowanych krawędziach i małe czerwone owoce. Kwitnie w okresie pomiędzy październikiem a grudniem. 
Zbiór polega na ścięciu wyrośniętych gałęzi i suszeniu ich nad ogniem w taki sposób, aby suszone liście zachowały swój zielony kolor. Następnie liście rozdrabnia się na małe cząsteczki. 
Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje mate: zieloną i prażoną oraz ich aromatyzowane odmiany. 
Jako pierwsi z cudownych właściwości naparu korzystali Indianie Guarani, którzy zadziwiali swoim doskonałym zdrowiem i odpornością na choroby.
W Ameryce Południowej lokalna ludność zaparza mate w oryginalnych tykwach znanych jako kalebase, mateo lub guampa i pije przez słomkę zwaną bombilla. Jest to napój narodowy, więc każde ważne spotkanie przy stole rozpoczyna się od wypicia mate podawanej sobie z rąk do rąk. Istnieją tradycyjne zasady picia tego napoju, których złamanie grozi obrazą zgromadzonych. Ale o tym innym razem.
Mate pije się na rożne sposoby: na gorąco lub na zimno (terere), z cukrem lub bez, z dodatkiem mleka, cytryny, a nawet rumu albo ginu lub soku brzoskwiniowego czy pomarańczowego. 
Właściwości mate 
  • Hamuje apetyt, a dokładniej łagodzi łaknienie, blokując odpowiednie receptory w mózgu. Indianie potrafili obejść się bez jedzenia przez wiele dni, pijąc i żując tylko mate... 
  • Zawiera wiele witamin: A, C, E, B1,B2, karoten, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian wapnia, magnez, żelazo, potas, sód, krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę inozytol i witaminę H. Naukowcy stwierdzili, że mate zawiera wszystkie niezbędne do podtrzymania życia witaminy. 
  • Zawiera mateinę, która działa pobudzająco, tak jak kofeina i tanina, lecz nie powoduje wzrostu ciśnienia i bezsenności. 
  • Napar mate znakomicie działa na organizm człowieka. Poprawia koncentrację, wyostrza zmysły, zwiększa odporność na stres i polepsza nastrój. 
  • Uznawana jest za środek przeciwreumatyczny. 
  • Jest moczopędna, dzięki czemu usuwa toksyny z organizmu. 
  • Wspomaga przemianę materii i wydalanie. Prowadzi do spalania większej ilości kalorii. 
  • Zawiera ksantynę, która rozluźnia mięśnie i rozszerza oskrzela, dzięki czemu wspomaga leczenie astmy. 
  • Stymuluje centralny układ nerwowy, nie powodując uzależnienia. 
  • Obniża ciśnienie krwi. 
  • Nie ma negatywnego wpływu na sen. 
  • Nie jest jednak wskazana dla ludzi z chorobą wrzodową.
HERBATY ZIELONE  
Najprościej uzyskuje się ją, umieszczając świeże liści nad parą w celu zachowania zielonego koloru i następnie susząc je (herbata niefermentowana). Jednak w produkcji wielu gatunków zielonych herbat stosuje się dodatkowo inne technologie, takie jak prażenie liści w kadziach lub na otwartym ogniu (niektóre odmiany chińskie, na przykład Lung Ching, Lu An Gua Pian lub Ding Gu Da Fang) lub szybkie odparowywanie liści (zielone herbaty z Japonii).
Najlepszą herbatę otrzymuje się z małych, młodych liści lub tipsów, czyli pączków z wierzchołka krzewu). Z pączków często plecie się wiązanki (na przykład Pai Mu Tan), które po zalaniu wodą rozwijają się, ciesząc wzrok i kojąc umysł. Są to chińskie specjały, które idealnie nadają się na prezent. 
Dostępne są również herbaty kwiatowe, czyli takie, których liście (gdy są jeszcze świeże) umieszcza się z kwiatami jaśminu, róży lub osmantusa. Herbaty kwiatowe są zaliczane do tych klasycznych, nie aromatyzowanych. 
Liście herbaty zielonej muszą być poddane obróbce bezpośrednio po zbiorze. 
- W Japonii blanszuje się je parą wodną. Niszczone są wtedy enzymy, a utlenianie powoduje, że liście zachowują zieloną barwę i większość cennych substancji. Japońskie herbaty mają wygląd płaskich ciętych listków. 
W Chinach natomiast liście rozkłada się na specjalnych suchych blachach i mocno podgrzewa nad ogniem, następnie w zależności od rodzaju i przeznaczenia poddaje się je dalszej obróbce w zwijarkach lub gorących kotłach.
Oprócz wspaniałego smaku zielona herbata ma także bardzo cenne właściwości lecznicze. 
Napar z niej nie musi być wcale zielony. Po zalaniu wodą otrzymujemy w filiżance jasny płyn o odcieniu przechodzącym od żółtego do brązu. 
Właściwości zielonej herbaty 
  • Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk). 
  • Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu. Reguluje ciśnienie krwi, łagodnie stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych. 
  • Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%. 
  • Wzmacnia zęby i kości. 
  • Reguluje procesy trawienne. 
  • Hamuje procesy starzenia. 
  • Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania. 
  • Chroni przed wirusami i grypą 
  • Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi 
  • Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu 
  • Neutralizuje nikotynę. 
  • Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask. 
CZARNE HERBATY
Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu, jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.

Właściwości czarnej herbaty:

  • Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.
  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
  • Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów i mikroelementów do organizmu.
  • Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.

ROOIBOS i spółka (Rooibos to moja ulubiona herbata- chociaż te gatunki nie powinny być nazywane herbatą, ponieważ nie pochodzą z krzewu Camellia).

Główna zaletą „czerwonego krzewu” jest to, że nie zawiera on ani kofeiny, ani garbnika, dlatego nadaje się nawet dla dzieci. Cieszy się za to bogactwem żelaza, dlatego też wskazana jest osobą, które skarżą się na jego niedobór. Następnym plusem tej herbaty jest wysoka zawartość witaminy C, wielu substancji mineralnych i mikroelementów takich jak wcześniej wspomniane żelazo, cynk, miedź, mangan, wapń, potas, fluor, magnez, sód. Poza tym zmniejsza ona apetyt na słodycze i podnosi odporność organizmu. Jeśli masz problemy z zasypianiem to Rooibos okaże się dla Ciebie doskonałym rozwiązaniem. Herbata ta nie została wzbogacona w środki konserwujące czy barwniki. Ma doskonały, naturalny smak, jest lekko słodka, aromatyczna i łagodna. Ten gatunek herbaty ma zatem liczne właściwości lecznicze, a do najważniejszych należą: - działanie rozkurczowe, - stymulacja wytwarzania pokarmu u kobiet karmiących, - pomoc przy problemach żołądkowych i trawiennych, - pomoc przy alergiach, katarze siennym, astmie, - zapobieganie różnym chorobom skóry, - łagodzenie bólu głowy, nerwowości, -obniżanie ciśnienia , - pobudzanie przemiany materii(co z kolei wspomaga kuracje odchudzające). Rooibos opóźnia również proces starzenia, wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na zęby, kości, skórę. Gatunek ten cieszy się dużym uznaniem wśród osób uprawiających aktywny tryb życia, można ją pić przez cały dzień. Rankiem pobudza nas do życia, w ciągu dnia gasi pragnienie, a w godzinach wieczornych filiżanka herbaty Rooibos jest doskonała aby się odprężyć i spokojnie zasnąć. Są także inne napary, których właściwości mają moc leczniczą. Tu wymienić można Lapacho pobudzającą układ odpornościowy. Leczy ona także grzybicę jelit, jak również wchłania z nich nadmiar glukozy. Cieszy się więc popularnością u osób chorych na cukrzycę. Yerba Mate będąca bogatym źródłem witamin i soli mineralnych posiada także silne działanie pobudzające. Może być więc zamiennikiem porannej kawy. Działając moczopędnie, usuwa z organizmu toksyny. Usprawnia pamięć i koncentrację. Ze względu na silne właściwości stymulujące nie mogą pić Yerba Mate, kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią.


"Herbata jest podróżą w wiele miejsc, ale przede wszystkim zabiera nas tam, gdzie znajdujemy spokój i ciszę, gdzie możemy naładować akumulatory i się odprężyć".

Myślę, że to doskonały cytat i nic więcej dodawać do tej części chyba nie trzeba. Zapraszam do lektury następnej części w której przybliżę jak zaparzyć poszczególne gatunki herbat aby delektować się tymi wszystkimi aromatami , którymi obdarzyła  nas natura . 
Zapraszam również do komentowania i dzielenia się swoimi opiniami:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz